6 Haziran 2010 Pazar

Sınava 2 hafta kala üniversite adaylarına öneriler




LYS'ye sayılı günler kaldı. Öğrenciler sıcaklarla beraber rehavete kapılmaya başladı. Fem Dershaneleri Rehberlik uzmanları sınava gireceklerin son günlerde çalışmayı bırakmalarına anlam veremezken, öğrencilerin konu tekrarı yapmaları ve çalışma tempolarını artırmaları gerektiğini söylüyor.

Bizler de öğrencilerin işini kolaylaştıracak önerileri belirleyip, işin uzmanlarıyla beraber LYS'nin gen haritasını çıkardık.

Yeni sınav sisteminde 2. basamağı oluşturan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) 19-20-26-27 Haziran 2010 tarihlerinde toplam beş oturumda yapılacak. Her sınav öncesinde olduğu gibi bugünlerde de öğrencilerin kaygıları artmış durumda. "Oğlum televizyonu kapat, bir saat daha çalış." cümleleri havada uçuşmaya başlarken, veliler sınava girecekmiş gibi gün sayıyor. Yapılması gereken en akıllıca iş, havaların ısındığı şu günlerde bir taraftan stratejik çalışma yapmak, bir taraftan da zamanı en iyi şekilde değerlendirmek şüphesiz. Peki, bu süreci kayıpsız atlamak için öğrenci ve velilere ne tür görevler düşüyor?

Fem Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, sınava hazırlanan öğrencilerin yaşadığı kaygıları normal karşılıyor. Ardıç'a göre kaygının giderilmesinin en etkili yolu, hedeflere ulaşmayı sağlayacak gerekli planlamayı yapıp, uygulamaya koymak. Konu eksiği olmayanların bol bol deneme çözmesi ve konu tekrarları yapması altı çizilen diğer noktalar. Ardıç 'Son anda gelen şehadetten hayır gelmez' mantığıyla ders çalışmayı bırakanları ise uyarmayı ihmal etmiyor: "Ders ve sosyal hayatınızı dengeleyin. Çalışmalara hız verin." Psikolog Sinem Demir ise ailelerin öğrencilerle kurduğu iletişime dikkat çekiyor. Ailenin yapıcı dil kullanmasının genci ders çalışmaya karşı motive edeceğini söylerken, önemli hatırlatmalarda bulunuyor: "Çocuğunuza uygun model olun, diğer öğrencilerle karşılaştırmayın, çocuklarınızı lütfen rahat bırakın!" Bizler de Fem Dershaneleri Rehberlik uzmanları ve Psikolog Demir'le beraber sınavın gen haritasını çıkarıp, başarıya giden yolda karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını belirledik.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 yorum: on "Sınava 2 hafta kala üniversite adaylarına öneriler"

Yorum Gönder

 
 
Clicky Web Analytics